8. Hafta
8. Hafta
Artık 2 aylık hamilesiniz. Bu hafta bebeğiniz el ve ayak parkmaları belirginleşir ama bizimkilerden farklı olarak parmakları arasıda perdeleri vardır. Göz kapakları gözünü kapatabilecek duruma gelir. Nefes borusu gelişerek boğazı ile akciğerlerini birbirlerine bağlar. Ayrıca sinir bağlantıları oluşmaya devam eder. Cinsiyeti henüz belirginleşmemiştir.
8. Haftada Bebeğin Boyutu Ne Kadardır?
Bu dönemde bebeğinizin boyutu pişmiş bir kuru fasulye büyüklüğündedir.
8. Haftada Annede Yaşanan Değişiklikler:
Bu dönemde, hemen her şey size kokuyor olabillir. Hormonlarınız 8. haftada size olağan üstü bir koku alma hissi verebilir.
- Göğüs Ağrısı: Göğüslerinizi daha büyük, daha ağır hissedebilirsiniz. Çünkü göğüslerinizdeki süt üreten bezler genişlemeye başlıyor. Geçerli bir sebepten dolayı: çünkü emzirmeye hazırlanıyorlar.
- Yorgunluk: Hamileliğin 8. haftası, şekerleme yapmak için çok uygun bir zaman. Hormonlarınız dalgalanırken, vücudunuz bebek için daha fazla kan üretir, buna bağlı olarak da, kan basıncı ve kan şekeri seviyeleriniz hamilelik öncesine göre daha düşüktür. En iyi gelebilecek şey daha fazla uyumak. Erken yatmak veya hafta sonları kestirmek oldukça faydalı olacaktır.
- Mide bulantısı: Yine bu durum da gebelik hormonları ile ilgilidir. 8. haftada gerçekten şiddetli bulantılar yaşayabilirsiniz. Bol sıvı tüketin ve gün boyunca sağlıklı atıştırmalıkların tadını çıkarın. Doğru şekilde beslenerek, midenize iyi gelecek yiyecekleri bulmak çok önemlidir. Bazı anneler zencefil, B-6 vitamini ve akupresur bilekliği ile mide bulantısını hafifletebiliyorlar.
- Artan koku alma duyusu: Hamileliğinizin bu dönemi ile birlikte başka bir eğlenceli(!) semptom ortaya çıkabilir: sıradışı bir koku alma duyusu. Belki de daha önce tamamen zararsız olan veya daha önce sizi hiç rahatsız etmeyen bir koku, mide bulantınızı tetikleyebilir. Bu nedenle hassas olduğunuz kokulardan uzak durmak en iyisidir.
- Hamilelik krampları: Gebeliğin 8. haftasında kramp normaldir. Bunun nedeni, karnınızdaki bağ dokunun rahminiz genişledikçe gerilmesidir. Kramplarınız şiddetliyse veya herhangi bir şeyden endişeleniyorsanız, bunu doktorunuza bildirin.
- Kabızlık: Bu konuda sorun yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Hamilelik sırasında kabızlık görülme yüzdesi % 50 civarlarındadır. Bu sorunla başa çıkmak için bolca su içebilir, lif bakımından zengin meyve ve sebzeler tüketebilir ve bol yürüyüş yapabilirsiniz. Bunları yapmanıza rağmen kabızlık şikayetiniz devam ediyorsa, doktorunuzla konuşmalısınız.
- Garip rüyalar: Gerçekçi ve garip rüyalar görmeniz de gebelik boyunca tamamen normal. Bu hayallere neyin sebep olduğu belli değil. Hamilelikle birlikte gelişen yeni düşünceler ve endişelerden kaynaklanıyor olabilir.
- Lekelenme: Hamileliğin 8. haftasında lekelenme olması düşük riski nedeniyle endişe verici olabilir. Ancak ilk trimesterde seks de dahil olmak üzere başka lekelenme nedenleri de var (çünkü rahim ağzınız bu günlerde daha hassastır). Durumu doktorunuza bildirin, böylece herhangi bir sorunun önüne geçmek mümkün olabilir.
NOT: Eğer ikiz bebeklere 8 haftalık hamile iseniz, bu dönemde iki bebeği birden geliştirebilmek için gereken hamilelik hormonları vücudunuzda daha yüksek bir seviyede olduğu için, daha çok yorgun ve daha şiddetli mide bulantısı şikayetiniz olabilir.
Unutmayın: mide bulantısı, ekstra aç veya fazla yorgun hissediyorsanız, hepsi bebeğin büyümesinin aşırı hızda olmasından ve vücudun hala tüm bu hormonal değişikliklere uyum sağlamaya çalışmasından kaynaklanır. Bunu sürekli kendinize hatırlatmaya çalışın.
Ayrıca, 8 haftada hiçbir gebelik belirtisi görmüyorsanız, bunun da tamamen normal olduğunu bilin. Bu yüzden henüz çok farklı hissetmiyorsanız endişelenmeyin, ilerde bütün bu belirtileri siz de hissedeceksiniz!